Skip to Content

Monthly Archives: gener 2014

Nevera “intel·ligent” involucrada en ciberatac

nevera-spamAlmenys un refrigerador amb connexió Wifi va estar involucrat en un ciberatac recent on més de 750.000 correus electrònics maliciosos, o spam, van ser enviats.

L’empresa de seguretat Proofpoint, Inc., ha descobert el que podria ser el primer ciberatac des d’electrodomèstics “intel·ligents”. L’atac que Proofpoint va detectar, va ocórrer entre el 23 de desembre de 2013 i el 6 de gener de 2014, i va suposar l’enviament d’onades de correu electrònic maliciós, llançats en ràfegues de 100.000, tres cops al dia, i dirigits a empreses i particulars de tot el món.

Més del 25 per cent del volum d’aquests correus, es van enviar des de dispositius no convencionals, com ara portàtils, ordinadors d’escriptori o dispositius mòbils, sinó per aparells domèstics i de consum diari com ara routers, centres multimèdia, televisors i com a mínim un frigorífic.

Mentre que els experts de TI han predit des de fa temps els riscos de seguretat associats a Internet de ràpida proliferació, aquesta és la primera vegada que la indústria ha informat de la prova real d’un atac cibernètic d’aquest tipus però que probablement no serà l’últim.

Aquests dispositius pràcticament no disposen de cap element de seguretat i això fa que esdevinguin un objectiu fàcil. D’altra banda, cada cop són més els elements domèstics que es connecten a Internet, termòstats, càmeres de seguretat, vídeo consoles…

De fet un estudi d’IDC diu que hi haurà més de 200 mil milions d’aparells connectats a xarxa en 2020, per la qual cosa segur que aquest tipus de problemes tornaran a sorgir.

Aquestes notícies posen de relleu la necessitat d’implementar mesures per protegir les nostres xarxes sense fils i qualsevol dispositiu que es connecti a Internet. En aquest cas, van ser usats per difondre SPAM però també poden ser utilitzats per infectar qualsevol altre dispositiu que es connecti a ells ja sigui aquest el nostre ordinador o un Smartphone.

Moltes felicitats MAC

mac steve jobsEl MAC compleix 30 anys

El 24 de gener de 1984, Steve Jobs va mostrar el primer ordinador Macintosh a la seva junta d’accionistes i set dies desprès, en el Boston Computer Society i davant els potencials usuaris va fer una presentació amb altres membres de l’equip que, per primera vegada, es pot veure en vídeo.

Al costat de Jobs, alguns integrants de l’equip Macintosh comBill Atkinson, Steve Capps, Owen Densmore, Andy Hertzfeld, Bruce Horn, Rony Sebok, Burrell Smith o Randy Wigginton van realitzar demostracions de les seves capacitats. Un vídeo de noranta minuts que val la pena veure.

Macintosh és el nom amb el qual actualment es coneix qualsevol computadora personal dissenyada, desenvolupada, construïda i comercialitzada per Apple Inc. Els Macintosh, coneguts simplement com a Mac en tots els cercles, són una família d’ordinadors manufacturats per Apple Computer, empresa amb seu a Cupertino, California. Eren anomenats així per les pomes McIntosh, el tipus de poma favorita de Jef Raskin.

El primer Macintosh va ser introduit pel que era llavors el president de la companyia, Steve Jobs, el 24 de gener de l’any 1984 amb un famós anunci a la Super Bowl dirigit per Ridley Scott que va costar uns 800.000 dòlars nord-americans, sent així el primer ordinador personal que es va comercialitzar amb èxit. A més a més, va ser el primer ordinador a popularitzar la interfície gràfica d’usuari (GUI o IGU) i un ratolí en comptes de la línia de comandes, cosa que en aquell temps va suposar un salt revolucionari en ordinadors domèstics. s primers Macintosh estaven basats en els microprocessadors de la famíliaMotorola MC68000, de tecnologia CISC.

30 años macAl març de 1994, Apple va introduir en la gamma Macintosh els xips PowerPC del Consorci Apple/IBM/Motorola, que suposaven el canvi a la tecnologia RISC. En el 2006 Apple va iniciar la transició des de la línia de PowerPC line als processadors Intel amb arquitectura x86. Els Macs actuals usen la sèrie de microprocessadors Intel Core Duo, Intel Core 2 Duo i Intel Xeon 5100.